dinsdag 30 juni 2015

Wat zijn knikvoeten en wat kan je eraan doen?

Wat zijn knikvoeten en wat kan je eraan doen?Veel kinderen hebben knikvoeten. Een knikvoet (‘pes valgus’) is een voetafwijking waarbij de voet naar binnen ‘knikt’. Het hielbeen en de enkel zijn iets meer naar binnen gekanteld, waardoor de buitenzijde van de voetboog iets omhoog komt. Kindjes met knikvoeten hebben vaak ook X-benen.

Merk je dat jouw kindje knikvoeten heeft? Dat hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Knikvoeten rond de leeftijd van 2,5 jaar zijn namelijk normaal. Omdat de benen meer beginnen te groeien, draaien de knieën naar binnen, waardoor X-benen en knikvoeten kunnen ontstaan. Kindjes met knikvoeten hebben baat bij eerste stappers die de enkels niet teveel omsluiten. Op die manier krijgen de spieren en enkelbanden voldoende bewegingsvrijheid om sterker te worden.

Rond de leeftijd van 5 tot 7 jaar komen de benen vanzelf weer recht te staan en behoren X-benen en knikvoeten weer tot het verleden. Merk je echter dat het niet vanzelf overgaat en/of dat je kindje vaak valt of niet graag loopt, dan is het aangewezen om eens bij een specialist langs te gaan. Wanneer je kind op 7 à 8 jarige leeftijd namelijk nog altijd last heeft van knikvoeten, dan kan dit scheenbeen- en knieklachten veroorzaken. Een corrigerende steunzool kan ervoor zorgen dat de voet niet meer naar binnen kantelt. En ga bij de keuze voor kinderschoenen vooral voor schoenen met een stevig hielstuk (‘contrefort’) en brede hak.

Junior Steps, groot aanbod kinderschoenen in omgeving Hasselt! Klik hier om naar de Junior Steps webshop te gaan en ontdek onze collectie >>